„Iz zbirki travničkih filatelista i kolekcionara“ naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Zavičajnom muzeju u sklopu kulturne amnifestacije „Andrićevi dani“. Organizatori izložbe su Društvo filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajni muzej.

 

Najzanimljivije dijelove svojih zbirki večeras su predstavili Mustafa Hočkić, Enver Sujoldžić, Mihajlo Sokanović, Tihomir Kramer, Damir Kadrić, Franjo Dujmović, Šefik Ibrašimović i Admir Arnautović.

Udruženje koje je osnovano daleke 1955. godine posebnu pažnju pridavalo je izdavačkoj djelatnosti pa su izdali značajan broj prigodnih koverata i dospisnica sa prigodnim žigovima, a u središtu te aktivnosti bio je Travnik!

Otvorena izložba „Iz zbirki travničkih filatelista i kolekcionara“

Tokom djelovanja izdali 121 prigodnu kovertu obilježavajući tako značajne događa i datume. Prvi prigodni koverat štampan je 1959. godine i bio je posvećen Festivalu amaterskih pozorišta. Uskoro će biti priređen još jedan prigodni koverat kojim je će biti obilježeno 140 godina vatrogastva u Travniku.

Pored filtelistočkih kolekcija posjetioci izložbe mogu vidjeti numizmatičke kolekcije iz različitih krajeva svijeta. Posebno mjesto zauzimaju kolekcije iz BiH.Tu su i kolekcije telefonskih kartica iz različitih zemalja i perioda.