Povodom 15 godina umjetničkog rada članice Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine, Halide Emrić, JU Gradska biblioteka Travnik i BZK „Preporod“ Travnik u okviru programa kulturne manifestacije „18. travničke večeri“ priredili su  izložbu umjetničkih predmeta većeg formata – unikatnih vaza i zdjela/posuda iz umjetničkih ciklusa i slobodnih formi bogatog opusa ove bh. umjetnice izrađenih u keramičkom studiju „Serhat Art“ u Bužimu.

 

Ispred organizatora obratili su dr. sc. Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka Travnik i Ekrem Mrakić, predsjednik Skupštine BZK “Preporod” Travnik”, koji je otvorio izložbu.

Otvorena izložba „Vaze i zdjele“ Halide Emrić

Halida Emrić, bosanskohercegovačka umjetnica iz oblasti unikatnog oblikovanja umjetničke keramike, tokom 15 godina kontinuiranog umjetničkog rada kreirala je i ostvarila više autorskih ciklusa i samostalnih keramički formi te donijela svježinu na bh. likovnu scenu obavljajući pionirski posao iz oblasti unikatnog oblikovanja umjetničke keramike. Članica je BZK „Preporod“ od 1992. godine i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) od 2010. godine. Svoju umjetnost prezentirala na preko 100 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, i to u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Ljubuškom, Zvorniku, Vitezu, Cazinu, Ključu, Beču, Istanbulu, Klagenfurtu, Ljubljani, Kastavu, Buzetu, Bosanskoj Krupi, Jajcu, Travniku, Banja Luci, Tabrizu, Piranu, Ajdovščini, Kopru, Kalesiji, Srebreniku, Gračanici, Tešnju, Banovićima, Zavidovićima, Zenici, Ilijašu, Sanskom Mostu, Kaknju, Zagrebu, Petrinji, Bugojnu, Pruscu i drugim.

Tri puta je dobila nagradu „Collegium artisticum“, te nagradu publike na Međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Dobitnica je nagrade Akademije ženskog poduzetništva Bihać i plakete Općine Bužim za razvoj kulture i umjetnosti. Osnivač je umjetničkog studija za izradu umjetničke keramike „SerhatArt“ Bužim. U mediju keramike, kao primijenjene umjetnosti, izradila je protokolarne darove za bh. općine i gradove, dizajnirala je i izradila protokolarne darove za brojna privredna društva i društvene organizacije u zemlji i inozemstvu. Saradnik je Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Sarajevo, Zavičajnog muzeja Travnik, Galerije Plus Banja Luka, Galerije Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine Sarajevo, Galerije Mandžić Tuzla i drugih.