Kada pijemo svježi sok od narandže iz supermarketa, često smo u zabludi da je u njemu sto posto voća, zato što tako piše na pakovanju. No, često to baš i nije tako.

Naime, većina voćnih sokova zapravo uopće ne sadrži pravo voće, već tek voćnu aromu i golemu količinu šećera, a toga nismo ni svjesni zato što brojni proizvođači lažno predstavljaju svoje proizvode.

Također, ista je stvar i s kečapom, koji zapravo uopće ne sadrži paradajz, što je priznala i sama američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). A evo koju još hranu jedemo, a zapravo uopće ne sadrži ono što bi trebala – ili što tvrde da sadrži.

Kečap

Kečap ne sadrži svježe paradajz, već samo razrijeđenu pastu od paradajza.

Čips od krompira

Manje pakovanje čipsa od krompira zapravo sadrži samo jedan jedini krompir, srednji paket sadrži dva krompira, dok ekstra veliki paket sadrži otprilike četiri krompira.

Surimi štapići

Ovi bi štapići trebali sadržavati meso škampa, no zapravo jedino što sadrže je sitno mljevena riba.

Voćni sok

Voćni sok od narandže, zapravo uopće ne sadrži svježu narandžu, već je prepun šećera. Ipak, sadrži i određene količine vitamina C i B1, no kada gledamo s nutritivne strane, sok od narandže koji kupimo u trgovini nema gotovo nikakve vrijednosti ako ga usporedimo s pravom narandžom ili bilo kojim drugim voćem i povrćem, a isto tako uopće ne sadrži vlakna.