Poremećaji raspoloženja, među kojima i depresija, nalaze se među 15 vodećih oboljenja u Srednjobosanskom kantonu (SBK), izjavila je  Amra Mehmedbegović-Živanović, specijalistkinja socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite u Zavodu za javno zdravstvo SBK-a.

Na okruglom stolu “Depresija? Razgovarajmo!”, koji je održan danas u Travniku, Mehmedbegović-Živanović je upozorila da depresija postaje ogroman zdravstveni problem, iako istraživanja pokazuju da se gotovo 80 posto slučajeva liječi u timovima obiteljske medicine i Centrima za mentalno zdravlje.

-Neki od razloga nastanka depresije su socijalno-ekonomski status, nesigurnost građana, gubitak bliske osobe, nezaposlenost, stres na radnom mjestu… Uzorci su brojni, a većinom problem može biti riješen preventivnim akcijama. Naš cilj je aktivirati liječnike u općoj praksi da prepoznaju simptome, ali to još nije na zadovoljavajućoj razini, onako kako bismo htjeli i kakve su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, kazala je dr. Mehmedbegović-Živanović.

Ističući da razvijene zemlje izdvajaju puno novca za prevenciju i liječenje depresije, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a, doc.dr.  Sead Karakaš kazao je da u rano otkrivanje i liječenje depresije mora biti uključeno cijelo društvo te da se postavlja pitanje hoće li se Bosna i Hercegovina moći izboriti s tim problemom.

-Ovo nije priča kojom će se baviti isključivo psihijatri, nego apsolutno svi. Pitanje je hoće li se naša država moći nositi s problemom depresije u narednih deset godina, ako imamo u vidu da je u zadnjih deset godina broj oboljelih u svijetu porastao za 20 posto. Mi nismo izolirani i imamo još više faktor rizika za razvoj depresije, rekao je u uvodnom izlaganju  je doc. dr. Karakaš.

Da je u BiH na djelu kolektivna traumatska priča, upozorio je specijalist neuropsihijatrije u Centru za mentalno zdravlje Travnik dr. Nermin Selman, dodajući da to stanje treba najozbiljnije shvatiti. Iz individualne traumatske priče to je odavno prešlo u kolektivnu, u smislu posttraumatskog defekta zajednice.

-Situacija u društvu je takva da nam svima pravi problem. Ovo je bremenito vrijeme i apeliram na mlade kadrove da unesu ljudsku dimenziju kako bi se ovaj problem adekvatno riješio, kao i na društvo da, u okviru svojih kompetencija koje su iznad medicinskih, napravi bolje okruženje, naglasio je dr. Selman.

Na okruglom stolu je, među ostalim, istaknuto da u BiH ima 50 centara za mentalno zdravlje, ali da mnogi oboljeli i dalje zanemaruju simptome depresije zbog straha od stigme.Okrugli stol je organiziran uoči obilježavanja 7. aprila Svjetskog dana zdravlja, u okviru kojeg će sutra u Travniku biti održana prodajna izložba rukotvorina korisnika Centra za mentalno zdravlje, kao i podjela promotivnog materijala i savjetovanje građana.