Objekat Centra  za psihosocijalnu rehabilitaciju i rekreaciju osoba sa invaliditetom koji se gradi na Vlašiću, a koji je u vlasništvu Saveza RVI Srednjobosanskog kantona je u završnoj fazi. Počeli su unutrašnji radovi, te postavljanje instalacija. U Savezu RVI SBK očekuju da će uz podršku državnih instituacija uskoro završiti ovaj objekat.

-Očekujemo da će objekat što skorije biti u funciji i na raspolaganju osobama zbog kojih se gradi. Objekat je namjenjen za rehabilitaciju osoba koje imaju probleme sa posttraumatskim stresnim poremećajem  (PTSP), gdje ljudi mogu da dođe ovdje da se rekreiraju  i da budu pod nadzorom ljekara. Cilj je da se zaustavi dalji razvoj bolesti. Druga funkcija je rekreacija i pripreme sportskih kolektiva, jer imamo dosta sportskih ekipa za osobe sa invaliditetom. – kaže nam Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza RVI SBK.

Unutrašnji radovi

Objekat će moći koristi i stare osobe i svi kojima je potreba neka vrsta rehabilitacije. Prilazi objektu i unutrašnjost objekat kao i pojedini sadržaji prilagođeni su za invalidne osobe. Za završetak radova na ovom objektu neophodna su sredstva i Savez RVI očekuje podršku državnih institucija, a postoje obećanje i iz prijateljskih zemalja.

-Do sada smo uložili preko milion maraka i oko 800  do 900 hiljada maraka nam je potrebno da završimo objekat i pustimo ga u funkciju. Nadamo se da ćemo ta sredstva osigurati u što skorijem vremenu. Imamo obećanja i od Islamske banke iz Džede. Dolazili su i obišli objekat, te dali obećanje da će pomoći da što skorije završimo objekat. – kaže Julardžija.

Vlasništvo Saveza RVI SBK

Objekat raspolaže sa 22 apartmana i sobe. Ima kapcitet za 60 do 70 osoba koje će moći da borave, a vlasništvo je Saveza RVI SBK. U Savezu izražavaju zahvalnost na dosadašnjoj podršci  Vladi Federacije BiH, Vladi SBK i Fondu za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, te bh. dijaspori.

Međutim, očekuju i podršku  drugih kantona jer će osobe koje su u stanju psihosocijalne potrebe koristit usluge ovog Centra. Objekat će značiti i otvaranje novih radnih mjesta.

-Ovaj Centar će značiti i nova radna mjesta.kada objekat bude otvoren zapošljavat će novih 25 do 30 radnika. I to je jedan od razloga zašto ovaj objekat treba što hitnije završiti. Dakle, Centar će , pored tog humanog, imati i razvojni karakter za područje Travnika i SBK. – navodi Julardžija.

(K.K./avaz.ba)