Delegacija iz partnerskog grada Lajpciga po dvadeseti puta boravi u Travniku i tako se nastavlja jedno od najprepoznatljivijih gradskih partnerstava.

-I u Lajpcigu, i u Saskoj i Njemačkoj partnerstvo Travnika i Lajpciga je najsadržanije. Prepoznato je i u Evropskoj Uniji. To se vidi na raznim projektima. I ove godine ovdje je delegacija od 50 osoba iz raznih udruženja, klubova i institucija. – kazao je Mihael Vajhert (Michael Weichert), predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva i počasni konzul BiH u Lajpcigu.

Društvo Lajpcig Travnik obilježava 20 godina postojanja

Obraćajući se  vijećnicima novog saziva OV Travnik na  sjednici, gospodin Vajhert je kazao kako je Lajpcig najbrže rastući grad u Njemačkoj u koji svake godine dolazi 10.000 novih stanovnika. Osvrnuo se i na važne jubileje u partnerstvu dva grada.

-Ove godine navršilo se 20 godina od osnivanja Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik, a  naredne godine obilježit ćemo 15 godina od potpisivanja partnerstva. – naglasio je Vajhert uputivši poziv predsjednicima klubova političkih stranaka u OV Travnik, predsjedavajućoj Vijeća i načelniku Općine da posjete Lajpcig.

Društvo Lajpcig Travnik obilježava 20 godina postojanja

Donacija iz Lajpciga za Osnovnu muzičku školu Travnik

 

U sklopu ovogodišnje posjete Travniku predstavnici Muzičke škole Johan Sebastian Bach iz Leipziga uručili su novačani ček u iznosu od 2.400 maraka i tri instrumenta Osnovnoj muzičkoj školi Travnik. Saradnje ove dvije obrazovne institucije traje  već pet godina i do sada su realizovani zajednički projekti i nastupi.

-Saradnja je počela 2012.godine. Mi smo 2014. Godine boravili u Lajpcigu gdje smo imali i zajednički nastup u Mendelsonovoj dvorani i Gewandhausu. Ove godine naši prijatelji iz Lapciga su u Travniku, a susret i zajednički nastupi planirani su i za narednu godinu. – kazala nam je v.d. direktorice Osnovne muzičke škole Travnik, Zerina Zupurović.