Sajam „Timod Expo 2019“ koji će se od 24. do 26. aprila ove godine održati u Travniku značajan je za grad, kanton i državu BiH, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku.

 

 

Organizatori Sajma tekstila i obuće „Timod EXPO 2019“  su Općina Travnik i Regionalna razvojna agencija – REZ uz partnerstvo Univerziteta u Travniku koji će i ove godine organizirati naučnu konferenciju „Timod 2019“.

-Sajam i ideja o organizaciji sajma u Travniku koji ima tradiciju u tekstilnoj industriji  i gdje je u ovoj branši zaposleno 5.200 radnika sasvim je logična i opravdana. – naglasio je Admir Hadžimerić, načelnik općine Travnik koji je još prošle godine na naučnoj konferenciji „Timod 2018“ najavio organizaciju jednog specijaliziranog sajma.

Prema riječima načelnika Hadžimerića sajam je ove godine sa međunarodnim učešćem jer već imaju najave učešća kompanija iz regiona i drugih zemalja, a ambicija je da već u drugom izadnju preraste u međunarodni sajam.

 

Travnik će u aprilu biti domaćin Sajma „Timod EXPO 2019“

Punu podršku održavanju sajma dalo je Udruženje tekstila, obuće i kože BiH (UTOK) čije članice će uzeti učešće na sajmu.

-Jako dobra ideja i drago mi je da je pokrenuta. To je događaj od velikog značaja za grad, kanton i državu BiH u cjelini. U BiH je u ovoj branši zaposleno preko 40.000 radnika i uovom dijelu ostvaruje se od 4,5 do 6 posto BDP-a. Promet na godišnjem nivou u ovom sektoru iznosu oko 1,5 milijardu mraka. – istaknuo je Amir Međić, generalni sekretar Udruženja UTOK.

On je posebno istaknuo kako u Bih ima puno sajmova, ali ovaj je specijalizovani sajam.

Doc.dr. Amra Tuzović sa Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku izrazila je zadovoljstvo činjenicom „da je konferencija Timod motivisala općinu Travnik da krene u organizaciju sajma tekstila i obuće „Timod EXPO 2019“, te najavila kako će ovogodišnja konferencija koja se održava upored sa sajmom ponuditi brojne prezentacije naučnih radova, radionice i modne revije.

Faris Hafizadić, predstavnik općine Travnik najavio kako će sajam koji se održava u Privredno- sportskom i kulturnom centru „Pirota“ za izlagače biti otvoren od 9 do 19 sati, a za posjetioce od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice iznosit će 3 KM.