Pisac i novinar Drago Pilsel promovirao je  romane „Argentinski roman“ i „Povratak Adolfa Pilzela“ u Rodnoj kući Ive Andrića, u prostoru Otvorenog književnog ateliera. Organizatori promocije su Print – GS Travnik, GS – Tvornica mašina Travnik i Zavičajni muzej Travnik.

 

 

-Gospođa Snježana Koeprunara, direktorica GS TMT je pročitala moje knjige i pokazala interes da ja dođem Danas sam upoznao poslovodstvo, obišao tvornicu i jeo glasovite „travničke ćevape“. Ovo je i moj prvi susret sa Ivom Andrićem u njegovoj rodnoj kući. Gospođa Koepruner gradi jednu lijepu, ne samo gospodrasku priču, nego i jednu lijepu humanističku priču. Od toga da je odlučila održavati Jevrjesko groblje, do toga da čiste i održavaju spomenik Bogdana Bogdanovića i animiranja ljudi koji žive uz Lašvu da ta rijeka bude čista. –  rekao je na početku promocije u Travniku.

Novinar koji je rođen u Argentini,a potom stigao u Hrvatsku i kasnije u BiH, travničkoj publici otkrio je zanimljivu priču u nekoliko generacija svoje porodice, te predstavio svoja dva romana.

Otkrio je kako je ovo i njegov prvi obilazak odne kuće nobelovca Andrića.

-Ja sam puno puta prošao kroz Travnik i sram me priznati da nikad nisam osjetio potrebu, prem da sam prijatelj sa mnogim bosanski fratrima, te da sam čitao Andrića, nisam našao vrijeme da se zaustavim. Drago mi je da sam došao. – kazao je nam je Pilsel.

Kako doznajemo promocija knjiga i rzgovor sa piscem i novinarom Dragom Pilselom jedan je u nizu kulturnih događaja koje će prirediti GS Print, GS Tvornica mašina (GS TMT) i Zavičajnim muzej Travnik.