Adnan Hodžić, nogometni trener iz Travnika nagrađen je posebnim priznanjem Sportskog saveza Srednjobosanskog kantona koje mu je na svečanosti uručio Mirsad Ibrišimbegović, predsjednik Saveza. Posljednjih šest godina Hodžić je kao trener radio u glavnom gradu Angole, Luandi kao trener u ekipi CD Primeiro de Agosto sa kojom je prošle godine  igrao polufinale Afričke lige prvaka!

 

 

 

Početkom 2013. godine Adnan Hodžić, nogometni trener iz Travnika započeo je svoju „afričku priču“ sa još jednim sugrađaninom u ekipi CD Primeiro de Agosto u glavnom gradu Angole, Luandi.

-Na preporuku Nedžada Selimovića , bivšeg trenera NK “Travnik”  koji je i započeo ovu priču u Angoli i ja sam stigao u CD Primeiro de Agosto . Jedan put u nepoznato , pun neizvjesnosti i moram da priznam da je bilo malo straha . Potreban je bio dosta dug period adaptacije na klimu, hranu, afrički mentalitet. Ali kako se sve brzo odvijalo, kako po pitanju mog odlaska u Angolu, tako i obim posla koji sam obavljao sve se nekako složilo i ja sam se uklopio. Specifični uslovi života su predstavljali veliki problem. Na klimu sam se brzo navikao, ali je bilo problema sa hranom. – govori nam Hodžić.

Adnan Hodžić sa ekipom CD Primeiro de Agosto igrao polufinale Afričke lige prvaka

Prvi rezultati

 

Travničani su počeli  u omladinskoj školi gdje su odradili prvu godinu. Klub je počeo ozbiljan rad sa najmlađim  selekcijama i pored dvojice Travničana radilla su i dva trenera iz Barcelone.

-U 2014.-oj godini dolazi do krize rezultata u prvom timu i portugalski stručni štab je smijenjen, a na mjesto prvog trenera dolazi Dragan Jović iz Travnika, a ja postajem asistent trener u prvom timu i sa Jovićem i Selimovićem započinjem jedan ciklus koji se završava 2017. sa osvajanjem dva prvenstva Angole i osvajanjem Super Kupa Angole.  Zatim nastavljam u 2018.-oj također kao asistent trener sa srbijanskim trenerom Zoranom Manojlovićem sa kojim osvajamo još jednu titulu, treću u nizu  i stižemo do polufinala Afričke Lige Prvaka gdje smo eliminirani od ekipe Esperanse Tunis koja je i osvajač LP Afrike za 2018. godinu. – kaže ovaj Travničanin.

Po dolasku u Angolu naš sagovornik kaže da je zatekao kvalitetno prvenstvo, te klubove koji ulažu groman novac u razvoj nogometa. Glavni grad Angole, Luanda, danas ima šest prvoligaša,  ranije je imala i više.

-Od stranih igrača tu su Brazilci, Nigerijci, Portugalci, Kongoanci.  Kada su u pitanju treneri, tu su Brazilci, Portugalci, Bugari i treneri iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske su obilježili ovaj period. Infrastruktura je građena za Afrički Kup Nacija 2010. tako da klubovi imaju dosta kvalitetne uvjete kada je Afrika u pitanju. – priča Hodžić.

Adnan Hodžić sa ekipom CD Primeiro de Agosto igrao polufinale Afričke lige prvaka

Daleko do domovine

 

Poslije šest godina provedenih u Africi Hodžić priznaje kao je dugo van domovine i udaljen od porodice.

-Dugo sam van domovine i Bosna mi puno nedostaje tako da sada uživam sa porodicom. Imam ponudu da ostanem i dalje u CD Primeiro de Agosto i još nekoliko ponuda iz inostranstva, ali je najizvjesnije da ostajem u Bosni , a za dalje ćemo vidjeti. – otkriva nam Hodžić.

 

O klubu CD Primeiro de Agosto

 

-Dolaskom u klub upoznao sam jako ambicioznog Predsjednika Generala Carlosa Hendricka koji je započeo jedan veliki projekat. Krenuo je u formiranje Akademije CD Primeiro de Agosto sa kompletnom infrastrukturom i novog klupskog stadiona za odigravanje zvaničnih utakmica.  Uporedo je slagao tim koji će biti broj u Angoli i koji će napraviti vrhunski rezultat na međunarodnoj sceni. U ovom trenutku klub ima najbolju akademiju u Angoli , osvojili smo tri titule prvaka države i Super Cup Angole , a u Ligi Prvaka Afrike smo stigli do polufinala što je najveći uspjeh kluba – govori Hodžić.

Adnan Hodžić sa ekipom CD Primeiro de Agosto igrao polufinale Afričke lige prvaka

O glavnom gradu Luandi

 

-Luanda je višemilionski grad , prelijep grad , prepun kontrasta, sa jedne strane ulice moderno naselje i najluksuzniji hoteli, a sa druge strane ulice sa kućama od lima i zemlje. Vlada sad radi na izmještanju tih naselja posebno onih blizu mora , jer se ulaže u elitni turizam za koji Luanda ima uvjete. Pojedini dijelovi grada izgledaju kao najljepši evropski i svjetski centri. – naglašava Adnan Hodžić.

 

Navikavanje na hranu

 

Stanovnici Angole glavnom jedu prženu , masnu hranu, a koriste previše šećera. Tradicionalno jelo koje se svakodnevno priprema  je Funž,  to je biljka slična krompiru i priprema se kao pire. Tokom sezone trojac iz Travnika  hranu je pripremao u svojoj režiji, a hranili su se u restoranima koje drže Portugalci i Libanci.