Danas je  u Slimenima kod Travnika otvorena nova proizvodna hala GS  Tvornice mašina Travnik (GS TMT)  vrijedna 4,5 miliona konvertibilnih maraka. Svečanim presjecanjem vrpce otvorenje nove proizvodne hale  ozvaničili su Snježana Koepruner, direktorica GS TMT i Wolfram Weber, predstavnik firme Grob iz Mindelhaima u Njemačkoj koja je i najveći poslovni partner.

Otvranje nove proizvodne hale na svoj način uljepšali su balerine i baletani Narodnog pozorišta iz Sarajeva, članovi Duvačkog orkestra Muzičkog društva Travnik i glumac Matej Baškarad.

Tvornica GS TMT iz Travnika otvorila novi pogon : Investicija vrijedna 4,5 miliona KM

Tvornica GS TMT rijedak je primjer  uspješne privatizacije. Kada je njemačka grupacija Global Suorcing (GS) kupila većinski udio to je bila mala tvornica sa 52 zaposlena, godišnjim prihodima od 830.000 KM, izvozom od svega 5 posto i dugom od 2 miliona KM. Prošle godine prihodi su iznosili 23 miliona KM, preko 90 posto proizvodnje išlo je na tržište Evropske Unije, a tvornica je zapošljavala 271 radnika. Svake sedmice iz ove tvornice 15 kamiona gotovih proizvoda ide na tržište Evropske Unije.

Tvornica GS TMT iz Travnika otvorila novi pogon : Investicija vrijedna 4,5 miliona KM

-Ponosna sam na sve šo smo uspjeli napraviti u posljednjih 13 godina, od kada se desila privatizacija. U novu halu smo uložili preko 4 miliona maraka i ovdje još uvijek ulažemo. To znači preko 50 novih zaposlenih radnika na ovom prostoru. Mjenja se i obim proizvodnje. U ovoj godini smo planirali povećanje prihoda za 10 posto,ali u prva tri mjeseca već smo ostvarili povećanje od 23 posto. Nažalost, dobit ne raste jer rastu cijene sirovina na tržištu. – kazala je direktorica Koepruner.

Svečanost u GS Tvornici mašina Travnik završena je izložbom fotografija i grafika Josipa Lovrenovića.

(travnik-grad.info)