Matematička olimpijada Srednje Bosne predstavlja najprestižnije matematičko takmičenje ovih prostora na kojem učenici rješavaju vrlo zatjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, rečno je na današnjoj konferenciji za novinare na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku.

 

Organizatori Matematičke olimpijade Srednje Bosne su Odsjek za matematiku i informatiku Edukacijskog fakulteta u saradnji sa Fakultetom za tehničke studije Univerziteta u Travniku i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB.

Takmičenje je planirano za subotu (20. april)  na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku sa početkom u 10:00 sati, a učestvovat će učenici sa područja Srednjobosanskog i Zeničko – dobojskog kantona.

O Matematičkoj olimpijadi sa predstavnicima medija razgovarali su prof.dr. Hazim Selimović, dekan Edukacijskog fakulteta, doc. dr. Amra Tuzović, predsjednica organizacionog odbora Matematičke olimpijade i menadžerica za osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Travniku, te mr. Ahmed Palić, predsjednik Naučnog odbora.

Univerzitet u Travniku organizator Matematičke olimpijade Srednje Bosne

-Ova Olimpijada je prava prilika za matematičare da pokažu svoje kompetencije i znanja iz matematike i na taj način stvore preduslove za budućnost, jer prva nagrada je besplatno školovanje na našem fakultetu na smjeru Matematika i informatika. – rekao je dekan Selimović.

Predsjednik Naučnog odbora mr. Ahmed Palić je prezentirao planirane aktivnosti.

-Ovaj projekat budi olimpijski duh u mladim ljudima, spoznajući ljepotu matematike kao nauke kroz razne matematičke zadatke i najvažnije, mladim matematičarima pruža priliku da se dokažu, steknu poznanstva i budu bogatiji za novo iskustvo. Učenici će se takmičiti pojedinačno, a za učešće na ovom natjecanju će dobiti certifikate i druge nagrade, a najboljeg za njegov uspjeh čeka i stipendija Fakulteta za tehničke studije. – kazao je mr. Palić.