Na području Zeničkog-dobojskog kantona (ZDK) počela preventivna provjera ispravnosti vozila koja će trajat i dva dana. Preventivnu provjeru ispravnosti vozila provode MUP Zeničko-dobojskog ksantona (MUP ZDK), IPI – Institut za privredni inženjering iz Zenice u saradnji sa ovlaštenim stanicama  tehničkih pregleda u Federaciji BiH.

 

-Cilj ove preventivne provjere je da vozači i pravni subjekti  u javnom prevozu povećaju svijest o važnosti tehničke ispravnosti vozila. Pregledi su besplatni za sva ispravna vozila. Kod utvrđenih tehničkih neispravnosti vozila vozač, odnosno vlasnik vozila će se sankcionisati prema Zakonu. – saopćili su iz Instituta za privredni inženjering iz Zenice.

Počeli „Dani tehničke ispravnosti vozila – proljeće 2019“

Stručna institucija IPI iz Zenice nadležna je za područje SBK, USK i ZDK i u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima uz odobrenje kantonalnih policijskih komesara i u saradnji sa ovlaštenim stanicama tehničkih pregleda sa ovih područja.

Akcija provjere preventivne ispravnosti vozila vrši se  17. i 18. aprila na području Zeničko-dobojskog kantona, 23. i 24. aprila na području Srednjobosanskog kantona  , te  25. i 25. aprila na području Unsko-sanskog kantona. Akcija se provodi u navedene dane u periodu od 8 do 16 sati.