U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je uhapšen Robert Kovačić, osumnjičeni ratni zločinac iz BiH koji će, u skladu sa sporazumom potpisanim između SAD-a i BiH, uskoro biti izručen našoj zemlji.

 

Kovačić se, prema informacijama koje su američkom pravosuđu dostavile institucije BiH, osumnjičen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, a za njim je još 6. juna 2014. godine raspisana potjernica.

Djelo koje se Kovačiću stavlja na teret je zlostavljanje i silovanje Bošnjakinje u Jajcu, koju su pripadnici HVO-a prvobitno tjerali da im kuha te su je vrijeđali na nacionalnoj osnovi i prijetili joj. Kovačić je, navodi se u dokumentima, najprije bio ljubazan prema njoj.

– Devetnaestog septembra 1995. godine, žrtva je zatražila od Kovačića da je zaštiti i on joj je rekao da ide u njegov stan u susjednoj zgradi. U Kovačićevom stanu je žrtva pitala da li može jesti hranu sa stola. Kovačić joj je zatražio da pije „brandy“, ali je ona to odbila jer je konzumirala lijekove. Kovačić je prisilio žrtvu da pije sipajući joj piće u grlo. Zatim ju je uvrijedio na nacionalnoj osnovi i bacio na krevet. Iako ga je molila da je ne dira i da je pusti, on joj je nasilno skinuo odjeću, a zatim ju je silovao – navodi se u dokumentu kojeg je 16. maja 2019. godine potpisao tužitelj Anthony P. Giorno.

Kovačić je nakon rata napustio BiH, ali je prije odlaska prijetio žrtvi. Uhapšen je u SAD-u te će uskoro biti izručen BiH.