Dani narodne baštine Rujanski susreti su manifestacija koja se tradicionalno održava početkom mjeseca rujna, a ove godine počinju 5. i traju do 8. rujna. Tokom četiri dan ponudit će niz zanimljivih sadržaja.

 

Rujanski susreti su prvi put organizirani 16. rujna 1995. godine u organizaciji HKD Napredak Podružnica Novi Travnik. HKD Napredak je devedesetih godina prošlog stoljeća organizirao pet Rujanskih susreta, nažalost, zbog nedostatka financijskih sredstava prestali su s organiziranjem.

Od 2008. godine Rujanske susrete organizira KUD Stari hrast 2000. Manifestacija je međunarodnog značaj, traje četiri dana, sadrži raznolik program koji štiti, čuva, njeguje i promovira tradicijsku kulturu Hrvata BiH.

Novi Travnik i ove godine domaćin „Rujanskim susretima“

Rujanski susreti će se otvoriti izložbom Književno stvaralaštvo Novog Travnika 5. rujna, na Izložbi će biti predstavljena književna djela Novotravničana svih generacija i književna djela koja su opisivala Novi Travnik, njegova naselja, događaje i njegove ljude.

Drugi dan manifestacije je Izložba i degustacija tradicijskih jela Što su jeli naši predci. Izložba će biti u Svadbenom salonu Galeb u Bučići, uz predstavljanje i degustaciju tradicijskih jela bit će organizirana priprema pojedinih tradicijskih jela.

Središnji događaj manifestacije je Smotra izvornog folklora Čuvajmo naše blago.

Smotra sadrži svečani mimohod ulicama grada i folklorni koncert. Na Smotri će sudjelovati deset društava iz BiH i dva društva iz inozemstva. Manifestacija se završava Folklornim koncertom Moja zemlja, moji ljudi.

Društva iz inozemstva i KUD Stari hrast 2000 će poslije misnog slavlja u crkvi Presvetog Trojstva Novi Travnik održati koncert na Trgu Župe Presvetog Trojstva.