Njemački proizvođač automobila Daimler objavio je da u sljedeće tri godine namjerava uštedjeti ukupno milijardu eura ukidanjem radnih mjesta u automobilskom odjelu.

Radna mjesta bit će ukinuta u upravi, dok će ulaganja biti ograničena, a na dulji rok i smanjena, kako bi se ublažio negativan utjecaj postroženih propisa o emisiji štetnih plinova,
„Jasnom strategijom za budućnost pripremamo kompaniju za temeljite promjene”, kazao je izvršni direktor Ola Kallenius.

“Teret troškova koje donosi ostvarivanje zacrtane razine štetnih ispušnih plinova zahtijeva opsežne mjere kako bi se poboljšala efikasnost u svim dijelovima naše kompanije. Nadalje, uključuje i racionalizaciju naših procesa i struktura“, dodaje Kallenius.

U upravi ne navode koliko će radnih mjesta biti ukinuto, ali najavljuju blisku suradnju s predstavnicima radnika. Krajem prošloga tjedna čelnik radničkog vijeća Michael Brecht izjavio je da bi u upravi moglo biti ukinuto 1.100 radnih mjesta.

Prema danas objavljenom priopćenju, Daimler želi također do kraja 2022. smanjiti varijabilne troškove u poslovanju s kamionima za 250 milijuna eura, te uštedjeti 300 milijuna eura na troškovima zaposlenih.

Izvor: Index.hr