Ljekarska/Liječnička komora Federacije BiH oglasila se saopćenjem za javnost, kojeg je potpisao Predsjednik Ljekarske/Liječničke Komore Federacije BiH, prim dr. Harun Drljević, povodom napada na pedijatra Edu Hasanbegovića koji se dogodio u utorak na KCUS-u.

Saopćenje za javnost prenosimo u cjelosti:

Na ovaj način želim da izrazim svoje ogorčenje zbog incidenta koji se desio kolegi Edi Hasanbegoviću, a koji polako “u raznim oblicima” postaje praksa. Napad na kolegu Hasanbegovića doživljavam kao napad na sve moje kolege u Bosni i Hercegovini.

Ovaj incident mora biti uvod u početak rješavanja sigurnosti ljekara i drugih medicinskih radnika na radnom mjestu i ne smije mu se dodavati bilo kakav oblik političke konotacije. Od ovog incidenta odvratnije mogu biti samo izjave pojedinaca koje prijetnje pištoljem doktorima proglašavaju “normalnim ponašanjem” i oni koji blagosivaju ovakav vandalizam. Postavljam pitanje pred javnost i pred odgovorne institucije u zdravstvu koje šute : Kakav ćemo zdrastveni sistem dobiti u kojem se ljekari premlaćuju i prijeti im se pištoljem? Ko će raditi i ko će nas liječiti u takvom zdravstvenom sistemu?

Zato Ljekarska/Liječnička komora Federacije BiH i svi njeni članovi daju bezrezervnu podršku kolegi Hasanbegoviću i svim kolegama i drugom medicinskom osoblju Klinike za pedijatriju KCUS-a i traži od vlastodržaca u ovoj zemlji da se napad na ljekare i drugo medicinsko osoblje koje nosi “bijeli mantil” počne tretirati krivičnim zakonom BiH kao napad na službeno lice.