Drugi dan manifestacije “Dani Šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2019.” koja se održava u Travniku obilježili su gosti iz Konjica, hor Sejfullah koncertom duhovne muzike  i Zavičajni muzej iz Konjica koji su priredili izložbu neobjavljenih karikatura legendarnog Zuke Džumhura.

 

 

Na Kamernoj sceni JU Centar za kulturu Općine Travnik održan je koncert hora Sejfullah iz Konjica koji se travničkoj publici predstavio sa nizom ilahija i kasida. Hor Sejfullah izvodi ilahije i kaside, islamske duhovne pjesme, a svojim nastupom oduševljava publiku širom Bosne i Hercegovine. Lijepo druženje uz duhonu muziku završeno je izvedbom sevdalinke “Bosno moja”.

Konjičani priredili predivno veče kulture u Travniku u sklopu “Ilhamijinih dana”
Koncert Hora Sejfullah na Kemernoj sceni

Ljubitelji likovne umjetnosti sinoć su u holu Centra za kulturu  općine Travnik imali priliku pogledati 30 neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura.

Zulfikar Zuko Džumhur, bio je bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista.

Započeo je studirati pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i završio je u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947., a od tada surađuje kao karikaturist i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Vetrenjači”, “Politici”, “Oslobođenju”, reviji “Danas”, “NIN”-u kao stalni suradnik i urednik. Objavio je više od 10 000 karikatura.

Konjičani priredili predivno veče kulture u Travniku u sklopu “Ilhamijinih dana”
Sa izložbe karikatura Zuke Džumhura

Napisao je scenarije za više kratkih filmova i tri za igrane filmove. Uradio je 35 scenografija za kazalište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje. Zajedno sa Momom Kaporom je autor knjige “Zelena čoja Montenegra”.

Umro je u Herceg Novom, a ukopan u rodnom Konjicu 29. studenog 1989. godine.

Izložbu je otvorio Muhmed Krnjić, uposlenik Zavičajnog muzeja Konjic koji je prisutne upoznao kako je ova izložba nastala. Travničani je mogu pogledati u holu Centra za kulturu Travnik do 20. novembra 2019. godine.