Američki kutak, koji već duže vrijeme djeluje u sklopu Opće biblioteke, zaista je jedna od svijetlih tačaka u Zenici. To je jedna mala institucija koju ljudi vole i u koju rado dolaze.

Ovih dana imaju dosta aktivnosti pa je tako, između ostalog, održana i promocija BOLD programa – mladih lidera i Prezentacija malih grantova, na kojim je objašnjeno predstavnicima nevladinih organizacija kako mogu da urade svoje programske sadržaje uz pomoć Ambasade SAD u BiH.

Ti grantovi na godišnjem nivou od Ambasade SAD imaju budžet od oko 700.000 dolara. Oni su namijenjeni za promociju euroatlantskih integracija, aktivnost omladine, razvoj demokratije, podršku civilnom društvu, itd., kazao je Sead Pašić, voditelj Američkog kutka u Zenici.

Američki kutak, svijetla tačka u Zenici

On je najavio da će u petak u 17,30 sati u OŠ “Meša Selimović” u Zenici biti održan kurs samoodbrane za žene koji će voditi pripadnice Američke vojske, a naredne sedmice Evropska noć robotike i edukacija za žene poduzetnice iz BOLD programa.

Najveća svota koja se može dobiti je dva puta po 25.000 dolara godišnje.

– Za ovakve vrste djelatnosti nije mala cifra od 700.000 dolara na godišnjem nivou. Nadam se da će većina učesnika prezentacije u Zenici uspjeti da ostvari svoje ciljeve i budu finansirani od strane američke Ambasade u BiH, rekao je Sead Pašić, uz isticanje da je ponosan što je na čelu Američkog kutka Zenica već 16 godina.