Tradicionalnom „Prvomajskom budnicom“ članovi Muzičkog društva Travnik čestitali su svojim sugrađanima 1. maj – Međunarodni praznik rada. Duvački – puhački orkestar Muzičkog društva Travnik baštini tradiciju dugu 143. godine i najstariji je ove vrste u Bosni i Hercegovini.

 

Tradiciji sviranja „Prvomajske budnice“  stara je preko 100 godina. Kako bi nastavili tradiciju ovog orkestra u Muzičkom društvu Travnik podmlađuju sastav orkestra. I ove godine u sastavu orkestra bili su mladi članovi. Za neke od njih bila je ovo prva „Prvomajska budnica“.

 

-Ovo je moj Prvomajski uranak, a članica sam Limene glazbe dva mjeseca. – kazala nam je Nika Čurak, članica Muzičkog društva Travnik.

Ovog 1. maja svoju prvu „Prvomajsku budnicu“ svirali su Tarik Beganović, Amra Šipraga i Lana Kasum. Neki su malo iskusniji.

This slideshow requires JavaScript.

-Član sam Duvačkog orkestra već dvije godine i ovo mi je druga „Prvamojska budnica. Volim ovaj događaj jer je to tradicionalni nastup Duvačkog orkestra Travnik i to se obilježava preko 100 godina i nekako mi je draž i čast biti dio svega ovoga. Biti sa svojim mladim kolegama i učiti od starijih kolega. – govori nam Vedad Babanović.

Članovi orkestra i ove godine krenuli su tradicionalno iz naselja Kalibunar ispred kuće porodice Martić koja ih svake godine dočeka, a nakon toga kroz centar grada, sve do Staroga grada.

K.K.