U 2018. godini u Bosni i Hercegovini dogodile su se 36.672 saobraćajne nesreće, a svaku petu uzrokovali su vozači u alkoholiziranom stanju. Trećina alkoholiziranih vozača, uključenih u saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom je u dobi između 17 i 24 godine.

 

Rezultati su ovo istraživanja Centra za edukaciju mladih, koji je danas, u saradnji sa Policijskom stanicom Travnik, organizovao akciju podizanja svijesti mladih vozača o opasnostima vožnje u alkoholiziranom stanju. Akcija je organizovana u Travniku, na punktu redovne kontrole vozača i motornih vozila.

Volonteri Centra za edukaciju mladih, zajedno sa policijskim službenicima policijske stanice Travnik, informisali su vozače o rezultatima CEM-ovog istraživanja, dijelili im informativne letke i izvode iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, sa odredbama koje se tiču vozača i putnika u motornom vozilu, koji su u alkoholiziranom stanju.

Tokom akcije policijski službenici su testirali vozače motornih vozila na prisustvo alkohola u organizmu, što je rezultiralo isključenjem jednog vozača iz saobraćaja i oduzimanjem vozačke dozvole.

Ova akcija je nastavak saradnje i zajedničkog djelovanja Centra za edukaciju mladih i Policijske stanice Travnik na podizanju svijesti vozača o njihovoj odgovornosti za sigurnost, ne samo njih, nego i ostalih učesnika u saobraćaju.