Kantonalni štab Civilne zaštite Srednjobosanskog kantona izdao naredbu MUP-u SBK da izvrši blokadu solitera u na Trgu Zlatnih ljiljana u Novom Travniku. Naredbom je zabranjen izlazak iz solitera, kao i ulazak. Ove naredbe dolaze nakon što je sinoć sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđeno kako je jedna osoba iz Novog Travnika pozitivn na koronavirus.

 

-Svi stanari iz predmetne zgrade do daljnjeg ostaju u samoizolaciji. U slučaju simptoma koji ukazaju na zaraženost koronavirusom javljaju su Domu zdravlja u Novom Travniku na telefon 030 792 500. Zadužuje se Crveni križ Općine Novi Travnik da putem svojih volonter osigura dostavu osnovnih artikl za stanre predmetne zgrade. – stoji u naredbi komandant Kaonalnog štaba CZ, Tahira Lende.

 

Drugom naredbom radnicima Tvornice mašina i hidraulike (BNT TMiH) u Novom Travniku naređena je samoizolacija,a Zavodu za javno zdravstvo SBK da izvrši dezinfekciju pogona ove tvornice.

Proizvodnja u pogonima BNT TMiH se obustavlja do daljnjeg uz obavezno osiguranje postrojenja.

I ovaj slučaj povezan je proslavom u Tvornici „Igman“ u Konjicu jer je osoba iz Novog Travnika za poslena u Tvornici BNT TMiH navodno boravila na ovoj svečanosti u Konjicu.

Podsjećamo, ovo je 94. slučaj zaraze koronavirusom u BiH  i prvi slučaj u Srednjebosanskom kantonu. Kako je  kazao direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš, radi se o muškarcu iz Novog Travnika, a ne iz Travnika kako su objavili pojedini mediji.

– I ova zaražena osoba se dovodsi u vezu sa proslavom godišnjice tvornice Igman iz Konjica i to je sve što možemo za sada reći – kazao nam je Karakaš.

Uključujući i ovaj slučaj, na proslavi Igmana iz Konjica, koja je održana 11. marta, dva dana nakon što je Federalni krizni stožer donio preporuku o zabrani okupljanja, koronavirusom je zaraženo ukupno 17 osoba iz četiri kantona u FBiH i to 10 ljudi u Konjicu, po troje u Sarajevu i Goraždu, te sada i jedna osoba u Novom Travniku.