U okviru projekta upredstavljanja  mađarske kulture i tradicije na prostoru zapadnog Balkana  sinoć je u Zavičajnom muzeju Travnik je priređena izložba umjetničke fotografije pod nazivom „Bajke Budimpešte“ .

 

 

Manifestacija pod nazivom „Sedmice mađarske kulture na zapadnom Balkanu“ traje nekoliko mjeseci, a u Bosni i Hercegovini organizirana je uz pomoć Festivala Sarajevska zima, čiji je ujedno i počasni gost.

Izložba je koncipirana tako da su u paru, jedno do drugoga, predstavljeni radovi Imre Kinszkog i Ottó Kaisera. Na tim fotografijama možemo tražiti dodirne tačke, prije svega u sličnim motivima, ali svakako uočavati njihove posebnosti i individualnosti umjetničkih izraza. Ova dva umjetnika pripadaju različitim epohama. Kinszki je djelovao na početku 20. stoljeća, a Kaiser u drugoj polovici 20. stoljeća i naš je savremenik.

Izložba „ Bajke Budimpešte“ približila nam je segment mađarske kulture, umjetnost fotografije, prezentacijom djela dva velika umjetnika. Izložba je informativna i inspirativna posebno za predstavnike travničkog foto kluba, koji su aktivni na polju fotografije i imaju zapaženog uspjeha u svome dosadašnjem radu.

Publici su se obratili predstavnici Mađarske ambasade, zamjenica ambasadora Ágnes Angyal i atašeica za kulturu Anita Márton, te Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.