U Sarajevu je održana redovna sjednica Skupštine Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavao Fadil Jahić. Sjednica je imala izvještajni i izborni karakter, jer je nedavno iznenada preminuo dosadašnji predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Ivo Juričević.

 

Njemu je posthumno dodijeljeno najveće priznanje Crvenog križa koje je na sjednici preuzeo njegov sin. Nakon što su usvojeni finansijski i izvještaj o radu CK Federacije BiH za proteklu godinu, prišlo se izboru predsjednika. Tako je većinom glasova prisutnih delegata, umjesto preminulog Ive Juričevića, za novog predsjednika Crvenog križa Federacije BiH izabran dugogodišnji aktivista crvenog križa Marko Sinanović iz Žepča.

This slideshow requires JavaScript.

Kao delegat sjednici je prisustvovao i Samir Pinjo predsjednik Skupštine Crvenog križa Općine Travnik, a upražnjena mjesta u predsjedništvu CK Federacije BiH popunili su Gordana Miljević iz Drvara i Marjan Lovrinović iz Novog Travnika. Za dopredsjednika Društva Crvenog križa/krsta BiH izabran je Drago Martinović iz Širokog Brijega.

Posebna pažnja posvećena je informaciji o aktivnostima struktura crvenog križa u odgovoru na pojavu pandemije Koronavirusa, ali i još uvijek aktuelnoj situaciji migrantske krize u kojoj velike humanitarne akcije pod teškim uslovima provodi crveni križ naše zemlje. Pohvale za rad struktura crvenog križa Federacije BiH ovom prilikom dali su predsjednik i generalni sekretar Društva crvenog križa/krsta BiH, Husein Kličić i Rajko Lazić.