Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila  je rebalans za tekuću i Nacrt budžeta za 2022. godinu, kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje osnovice za plaće budžetskih korisnika za 15 maraka, za što će iz budžeta kantona biti izdvojeno oko 8,5 miliona maraka. Budžetom su predviđeni i razvojni projekti te rekonstrukcija započetih školskih objekata, te podrška oblasti zdravstva.

 

Rebalansirani budžet za ovu godinu od 240 miliona maraka prvi put je veći i to za 22 miliona u odnosu na planirani. Rezultat je to, uz tranšu Vlade Federacije sredstava MMF-a, rasta prihoda od poreza, ali i odgovornog trošenja javnog novca, tvrde nadležni.

-Pokazalo se da smo se kao Vlada ponašali racionalno, javni prihodi su imali rast. Ako nam je rebalans okarakteriziran kao razvojni, nacrt u ovoj fazi je u značajnoj mjeri socijalni. –  istakla je Mirjana Plavčić, ministrica finansija SBK-a.

Skupština SBK-a usvojila rebalans tekućeg i Nacrt budžeta za 2022.godinu

-Privreda na području našeg kantona je stabilna. Očuvan je i povećan broj radnih mjesta, imamo veći broj uposlenih radnika, imamo veće prihode kada je u pitanju porez na dobit. – naveo je Elvedin Mušanović, zastupnik SDA u Skupštini SBK-a.

No iz opozicije nisu zadovoljni planiranim načinom raspodjele sredstava za narednu godinu, jer Nacrtom budžeta od 225 miliona, kažu, nisu prepoznate potrebe građana. Bila je ovo, tvrde, prilika da se poticaji privredi i poljoprivredi podignu na zakonskih 3 posto, te da se povećaju socijalna davanja.

-Rezultat povećanja je ustvari povećanje troškova života i građani kantona su, praktično, povećali budžet ovog kantona. I mi iz SDP-a želimo da se vrati građanima, a ne političkim strankama. – poručio je Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a.

A rebalansom je planirano 15 miliona maraka za kapitalne projekte, te 6 miliona za obrazovanje, dok će se u narednoj godini prednost dati socijalnom segmentu. Tako će osnovica plaća za oko 5.500 budžetskih korisnika biti povećana sa 290 na 305 maraka. Četiri miliona planirana su, te dodatni milion, za izmirenje pravomoćnih sudskih presuda po osnovu kršenja kolektivnih ugovora.