Kao nikada do sada, aktuelni problemi u Krajini, počev od migrantske krize, preko odlaska ljudi, posebno mladih, najava da će na Trgovskoj gori Hrvatska odlagati radioaktivni otpad, na što NB već mjesecima skreće pažnju i vrši pritiske, pa do beznađa i opšte apatije, predstavljaju alarm i posljednji okidač da se okupe zdrave snage i nastupe jedinstveno i proaktivno u interesu svih građana Krajine.

 

Podsjećamo da smo blagovremeno alarmirali nadležne da u vrijeme pandemije posebno ne razdvajaju naše građane u dijaspori, sa domovinom i porodicama u Krajini, jer je bh. dijaspora u ovom momentu jedan od najvažnijih, pokretačkih resursa ove zemlje i upravo tim ljudima niko iz BiH, a pogotovo iz “Krajiške politike”, nema pravo “okrenuti leđa”.

Nezavisni blok USK podržava svako djelovanje koje je usmjereno ka rješavanju navedenih i drugih problema i smatra da je ovo prilika koju krajiški politički predstavnici moraju iskoristiti na najbolji mogući način, kako bi građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine napokon bilo bolje i kako bi se negativni trendovi zaustavili, a destruktivne, koruptivne i kriminogene snage, konačno odstranile iz svih sfera društvenog života u Krajini i cijeloj Bosni i Hercegovini.

I ovom prilikom, svim zdravim i neukaljanim političkim predstavnicima u Krajini, upućujemo poziv na zajednički nastup oko okvirnih i temeljnih stavova, principa, načina djelovanja i smijernica za rješavanje gorućih krajiških problema.

Te probleme neće riješiti niko drugi, ako to ne uradimo mi sami. Niko ih drugi i ne razumije dobro kao mi sami, a uvjereni smo da ćemo pokrenuti i i dobiti podršku i naših prijatelja iz cijele BiH i šire, kad vide da u Krajini postoji snaga koja je jedinstvena i opredjeljena da napravi promjene i učini da ljudi žive bolje.