Na platou Ajvatovice danas su bile hiljade vjernika iz BiH ali i drugih država kako bi prisustvovali obilježavanju 510. kulturno-vjerske manifestacije Dani Ajvatovice. Zbog pandemije koronavirusa sadržaj je ove godine nešto izmijenjen, ali to nije spriječilo veliki broj ljudi da danas dođe na Ajvatovicu.

 

Program je počeo polaskom konjanika iz Prusca, nakon čega je upriličen i prolazak imama i bajraktara kroz stijenu Ajvaz-dede, za koju se veže priča stara više stotina godina. Prema toj priči Ajvaz dedo je 40 dana klanjao nakon čega je stijena pukla, a voda potekla te čitav Prusac snabdjela vodom.

 

Izaslanik reisu-l uleme Islamske zajednice u BiH muftija mostarski Salem efendija Dedović danas je na dovištu na Ajvatovici naglasio značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka.

Naglasio je da priroda i sve što je Bog na zemlji dao ima svoju molitvu, tespih, obraćanje Bogu, a to veličanje Gospodara Uzvišenog treba da upotpuni čovjek.

– U ovoj krizi vidjeli smo koliko je sve ovo dunjalučko krhko, sve je stalo da spozna da ima Jedan koji upravlja svime, da je od Njega spas i pomoć – rekao je Dedović.

Podsjetio je da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.

– Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu. Jednome, jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana – rekao je Dedović.

Sa strane tradicije, rekao je, Bošnjaci nisu mali nego su veliki narod.

Hiljade vjernika na završnom dijelu manifestacije „Dani Ajvatovice“ u Pruscu
Obraćanje muftije mostarskog Salem efendije Dedovića

– Mi smo baštinici i srednjovjekovne Bosne i osmanske Bosne i austrougarske Bosne…, naš cilj i naša sudbina je naša nezavisna, suverena i slobodna Bosna i Hercegovina i među Bošnjacima na polju ovog jedinog cilja nema i ne smije biti nikakve rasprave – rekao je Dedović i dodao:

– BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive, i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji.

Ajvatovica se smatra najvećim dovištem muslimana u ovom dijelu Evrope.

This slideshow requires JavaScript.