Evropska Unija (EU) danas je donirala  dva klinička respiratora, po jedan za  JU Bolnica Travnik i Hrvatsku bolnicu fra Mato Nikolić  u Novoj Biloj kod Travnika. Respiratori su uručeni u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kojeg provodi UNDP. Vrijednost jednog respiratora je 66 hiljada maraka.

 

Isporuka zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela krajem marta i nastavit će se i u narednom periodu.

-Nama je zadovljstvo da možemo pružiti pomoć i u ovom teškom vremenu. Znamo da su respiratori izuzetno potrebni zbog ove situacije. Evropska Unija do sada je  isporučila medicinsku opremu u vrijednosti od oko 7 miliona eura širom zemlje.  – kazao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske Unije u BiH.

Evropska unija svjesna ekonomske situacije u kojoj se nalazi naša država, osim donacija u vidu medicinske opreme, našoj zemlji, a donirat će i financijska sredstva.

-Mi smo prije mjesec dana dobili jedan mobilni Rtg aparat bez kojeg jedan Covid odjel u bolnici ne bi mogao funkcionirati. – kazao je prim. dr. Velimir Valjan, ravnatelj bolnice u Novoj Biloj.

Prema riječima prim. dr. Mirsada Granova, direktora  JU Bolnica Travnik, ova zdravstvena ustanova je raspolagala sa pet ispravnih respiratora.

Evropska Unija donirala respiratore za dvije travničke bolnice

-Imali smo tri pacijenta  kojima je  potreban respirator. Dva su nam ostala za funkcionisanje, a vidite da se situacija usložnjava. U ovom trenutku mi u Bolnici za plućne bolesti i TBC imamo 40-tak pacijenata za koje ne znamo kada će doći u stanje potrebe. Jedan smo respirator dobili dobili danas od EU, a jedan iz TBC bolnice za na revers i eto vidite koliko nam znači ova pomoć. – istaknuo je prim. dr. Granov.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, ali i iz zdravstvenih ustanova još jednom je upućen apel građanima da se pridržavaju preventivnih mjera zbog sve lošije epidemiloške situacije i sve većeg broja oboljelih od Covid-19.