Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović zatražio je od Centralne izborne komisije BiH da razmotri mogućnost registracije glasača u BiH koji su stariji od 60 godina da glasaju putem mobilnih timova u dužem periodu od samog dana izbora, kako bi se omogućilo da ih što više ostvari biračko pravo, da se mobilni timovi ne preopterete, a da se smanji rizik od zaraze najugroženije populacije.

 

-CIK ima dovoljno vremena da razmotri mogućnost jednog dužeg vremenskog perioda, kojim bi se omogućilo svim starijim osobama da glasaju bez obaveze dolaska na biračko mjesto, te da se uvežu prakse mobilnih timova i onoga što već radimo sa glasačima u dijaspori.

Sjedinjene Američke Države se već uveliko pripremaju za ovakvo postupanje, kao i druge zemlje u svijetu. Mislim da i mi možemo pratiti tu praksu, te ne dozvoliti da nam lokalne predstavnike izabere 20% – 30% glasača – a uvjeravam vas da će takva izlaznost biti, ukoliko se krene pogoršavati epidemiološka slika, a mi ne odgovorimo pravilno na potrebe ugroženih kategorija stanovništva, zaključio je Obradović.