Organizacija  Crvenog križa Federacije BiH  od 14. do 21.septembra provodi   aktivnosti na obilježavanju Nedjelje/tjedna  borbe protiv tuberkuloze sa sloganom : “Zajedno protiv tuberkuloze pridruži nam se“.

 

I danas, u 21. stoljeću tuberkuloza i dalje prijeti zdravlju ljudi širom svijeta.Od svih zaraznih bolesti,na drugom je mjestu uzroka smrti odraslog stanovništva.I kod ove bolesti, važna je prevencija,jer je tuberkuloza izlječiva.

Crveni križ koristi ovu sedmicu za mobiliziranje javne podrške i intenziviranje napora u dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti. Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom volonteri Crvenog križa na terenu će provesti zdravstveno-socijalne i promotivne aktivnosti.

Ciljna grupa je opća populacija. Aktivisti Crvenog križa u saradnji sa općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima organizirat će posjete najudaljenijim zajednicama i organizirati akcije kao što su: pregledi stanovništva ugroženih kategorija, pregledi u kolektivnim centrima, obilazak oboljelih od tuberkuloze, prodaja markica za stanovništvo,distribucija informativno-edukativnih materijala na javnim mjestima, školama, zdravstvenim ustanovama, organiziranje javnih tribina u suradnji sa ekspertima iz ove oblasti. Planirane su i mnoge druge akcije koje će pridonijeti sprječavanju ove bolesti.