Nogometna  reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom duelu baraža Lige nacija za plasman na EURO 2021 snage na stadionu Grbavica odmjerila je sa Sjevernom Irskom. Rezultat je nakon regularnih 90 minuta glasio 1:1, pa je meč otišao u produžetke – budući da se u ovoj fazi igra samo jedna utakmica. I nakon dodatnih 30 minuta stanje na semaforu se nije mijenjalo – pa su penali odlučili pobjednika, a to je bila reprezentacija Sjeverne Irske.

 

Do promjene rezultata čekalo se do 15. minute. Nakon jednog dobrog pasa sa polovine reprezentacije BiH sjajno je po desnoj strani probio Cipetić. Njegov čuvar se okliznuo i ostavio prostora za prodor u šesnaesterac odakle Cipetić pronalazi Krunića koji je iz neposredne blizine savladao  golmana Sjeverne Irske.

Najbolju priliku za poravnanje gosti na Grbavici su imali u samom finišu prvog poluvremena, ali su iz izgledne pozicije stvorili konfuziju sami sebi – te je ostalo 1:0 nakon prvih 45 minuta.

Sjeverna Irska u 53. Minuti dolazi do izjednačenja. Pogriješili su stoperi bh. reprezentacije što je iskoristio Niall McGinn i pogodio za 1:1.

Regularni tok završen je neriješeno 1:1, a isti rezultat bio je i  nakon 120 minuta, pa su penali odlučili pobjednika.

Pjanić je bio siguran u prvoj seriji za BiH, ali je pogodio i Dallas za 1:1 u izvođenju penala. Hajradinović je namjestio loptu u drugoj seriji – ali mu je udarac odbranio golman Sjeverne Irske. Lafferty je pogodio za 1:2. Višća je u trećoj seriji pogodio prečku, ali je promašio i Saville za Sjevernu Irsku. Hotić je pogodio za BiH i izjednačio na 2:2, ali je Washington pogodio za 2:3. Kapiten Edin Džeko izveo je četvrti penal za BiH i golom ostavio je BiH u igri. Bilo je 3:3 nakon neopotpune četvrte serije. Ipak Boyce je pogodio i zaključio pobjedu Sjeverne Irske.