Nezavisni blok ponovo iskazuje svoju punu podršku građanima općine Bosanski Novi/Novi Grad, njihovoj općinskoj administraciji, organizacijama i udruženjima u protivljenju namjerama vlasti Republike Hrvatske da se u neposrednoj blizini ovog dijela Bosne i Hercegovine gradi odlagalište nuklearnog otpada.

 

 

Kao i uvijek do sad, dosljedno podržavamo i priključujemo se svakoj aktivnosti koja za cilj ima sprečavanje izgradnje ovog odlagališta, pa tako javno upućujemo izraze pune podrške Udruženju “Green Team” u njihovom stavu da su nedavne seizmičke aktivnosti na području Petrinje dodatni argument protiv izgradnje.

Odbacujemo argumente Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško koji i nakon učestalih zemljotresa tvdre kako je objekt “siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini”. Sve i da ovi argumenti stoje u potpunosti, postavlja se pitanje zašto rizikovati sa gradnjom u seizmički aktivnom području i zašto ne graditi odlagalište opasnog otpada u nekoj od manje rizičnih zona?

-Na kraju krajeva, seizmička aktivnost je samo jedan od brojnih argumenata na kojima mi zasnivamo svoje protivljenje gradnji. Međunarodno pravo i evropski standardi su na strani Bosne i Hercegovine i ljudi iz područja sliva rijeke Une, zato stojimo uz naše prijatelje u nastojanjima da odbranimo svoja prava i zaustavimo štetnu gradnju. – kazao je predsjednik Nezavisnog bloka,  Senad Šepić.