Bolnice na području Srednjobosanskog kantona od danas prelaze na poseban režim rada, što znači osim zaraženih koronavirusom zbrinjavat će se  samo isključivo životno ugroženi pacijenati.

 

 

Posljedica je to velikog broja oboljelih od COVID – 19, kojima je neophodno bolničko liječenje, zaključeno je na jutrošnjem sastanku resornog ministra sa direktorima tri travničke bolnice.

Drastično povećanje broja oboljelih od Covida-19 razlog je hitnog sastanka čelnih ljudi travničkih bolnica s nadležnim ministrom s ciljem dogovora o najbržem načinu prihvata i liječenja. Od danas su bolnice, praktično, osim za Covid pacijente,  dostupne isključivo najugoženijima.

-Ono što je gore od svega mi od danas moramo ući u poseban režim vraćamo se u zbrinjavanje hitnih slučajeva, malignih oboljenja, a sve druge stvari moramo zaustaviti. –  izjavio je medijima prim. dr. Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice fra. Mato Nikolić, Nova Bila.

 

 

Razlog za ovakvu odluku je sve veći broj pacijenata s teškom kliničkom slikom kojima je neophodna kiseonička podrška, a bolnički kapaciteti za prijem Covid pacijenta se proširuju, zbog čega upozoravaju i pozivaju građane na poštivanje propisanih mjera.

-Ovo je upozorenje i apel građanima. Bolnički kapaciteti u svim bolnicama su popunjeni sve više osoba na respiratorima i sve teža klinička slika. –  kazao je medijima  je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

Značajan porast broja zaraženih koronavirusom u SBK, bolnice prelaze na poseban režim rada

 

-Rapidno raste broj hospitaliziranih, trenutno smo na 80 posto popunjenosti kapciteta, ono što zabrinjava je priliv velikog broja teških pacijenta, tako da bojim se vrlo brzo ćemo doći do te potpune popunjenosti. –  izjavio je prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik.

Trijaža pacijenata bit će obavljana u  Bolnici za plućne bolesti i TBC Travnik  iz koje će po potrebi teški pacijenti biti upućivani u ostale bolnice na području Srednjobosanskog kantona kantona.

Značajan porast broja zaraženih koronavirusom u SBK, bolnice prelaze na poseban režim rada

 

-Brana koju drži Sanatorija i dr. Abdulović sa svojim timom neće pući, ali će biti preljevanja. To preljevanje moramo primit’ mi i bolnica Bila, jednim dijelom druge bolnice Bugojno i Jajce“,  smatra dr. Adnan Šatrović, direktor bolnice Travnik.

Kantonalna inspekcija uz podršku policijskih službenika protekle noći od 17 kontrolisanih ugostiteljiskih objekata zbog nepoštivanja preporučenih mjera sedam morala isprazniti.