Ambasador Islamske Republike Iran NJ.E. Reza Ghelichkhan posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i susreo se s direktoricom Milicom Marković.

 

Ambasador Ghelichkhan je naveo da su iranske kompanije posebno zainteresovane za ulaganja u oblasti energetike, poljoprivrede, metalo-prerađivačke i automobilske industrije.

Direktorica Marković je upoznala ambasadora i njegove saradnike s radom Agencije, mogućnostima za ulaganje u BiH, saradnji FIPA-e s nadležnim institucijama, te koordinaciji rada institucija BiH na polju privlačenja stranih investicija. Istaknula je da je Bosna i Hercegovina najveći izvoznik električne energije u regionu, da ima jednu od najnižih cijena električne energije u Europi, da je stopa poreza na dobiti kompanija svega 10%, a imamo i brojne ugovore o slobodnoj trgovini koji omogućavaju izvoz na mnoga tržišta bez carina, dok su cijene iznajmljivanja i kupovine lokacija za ulaganje, uključujući i slobodne i industrijske zone veoma konkurentne.

Dogovorena je saradnja na predstavljanu i povezivanju iranskih kompanija i vlasnika projekata iz Bosne i Hercegovine kada se steknu epidemiološki uslovi, te organizacija poslovnog foruma.

Direktorica Marković je navela da FIPA pruža podršku investitorima tokom svih faza investicijskog ciklusa, počev od dobijanja početnih informacija, zatim kroz proces realizacije samog projekta, a nakon toga i kroz aftercare program investitorima se pruža podrška u rješavanju poteškoća s kojima se suočavaju.

FIPA će biti na raspolaganju i pružiti svoje usluge svim potencijalnim investitorima.