Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji “Phoenix” koja je sprovedena od strane Federalne uprave policije Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona po naredbama Općinskog suda Travnik i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

 

Naime osumnjičenom Z.Č. se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivično djelo krivotvorenje isprave i krivično djelo lihvarstvo.

Osumnjičenom F. G.-G. se stavlja na teret da je izvršio  krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i krivično djelo iz člana 69. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije SBK Travnik.

Predložen pritvor trojici osumnjičenih uhapšenih u akciji FUP-a “Phoenix“

Osumnjičenom G. J. se stavlja  na teret da je izvršio  krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i krivično djelo iz člana 69. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije SBK Travnik.

-Jučer su u prostorijama Tužilaštva ispitani osumnjičeni od strane postupajućeg tužioca, nakon čega je postupajući tužilac na temelju svih do sada prikupljenih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavlja na teret, zbog čega je sudiji za predhodni postupak Općinskog suda Travniku, stavio prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenima. – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Travniku.

Pritvor se predlaže iz razloga jer postoji opasnost od bjekstva, postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze i tragove važne za krivični postupak odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo.

Predložen pritvor trojici osumnjičenih uhapšenih u akciji FUP-a “Phoenix“

Danas je tokom ispitivanja jednom od osumnjičenih pozlilo, a pomoć je mu je ukazana u Domu zdravlja u Travniku. U poslijepodnevnim satima u Općinskom sudu u Travniku održano je ročište na kojem je razmatran prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih. Istraga  se intezivno nastavlja u ovom predmetu.