Večeras je Centru za kulturu općine Travnik, promovisan dokumentarni film  pod nazivom „Kad čovjek postane planina“. Autori filma su Željka Zlojo Martinović i Miroslav Blaž, a promocija je realizirana u sklopu kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2021”.

 

-Živeći ovo naše vrijeme, uviđamo da planinarstvo postaje pokret koji je rezultat promjene, a i samo u sebi nosi nužnu promjenu za opstanak. Planinarstvo je poput svojevrsne tihe revolucije donijelo nove načine razmišljanja i vrijednosti koje donosi i u pojedincu i u zajednici. Takve vrijednosti nitko ne može osporiti jer su univerzalne. U usporedbi  s bilo čime te vrijednosti se nameću kao prioritet, kao civilizacijska vrednota. Humanost, empatija, briga za okoliš, zdraviji način života, osjećaj slobode, osjećaj pripadnosti, samokritičnost, sposobnost za timski način razmišljanja, kreativnost, samostalnost, organizacijske sposobnosti, potreba za duhovnošću, prijateljstvo, domoljublje, tolerancija.  Nabrojali smo samo neke vrijednosti koje planinarstvo kao životna filozofija nosi sa sobom ukoliko se temeljito ukorijeni u čovjeku. A vi slobodno dopišite ono što ste vi dobili planinarenjem ili ste opazili da planinare odlikuje kao vrijedna osobina…” – kazali su autori filma  na večerašnjoj promociji u Travniku.

 

Kratki dokumentarni film prikazuje prelijepe prizore iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koji na najljepši način prikazuju što je to što zaljubljenike u planinarstvo pokreće u pohode.