Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima.

 

Iako se radi o veoma osjetljivom pitanju, zakon je upućen na usvajanje po hitnoj proceduri. To znači da, ako bude prihvaćena ova procedura usvajanja, neće biti ni javne rasprave niti mogućnosti ulaganja amandmana na predložena rješenja, nego će se glasati po principu “uzmi ili ostavi”.

Prema predloženim rješenjima, zakonom bi se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetne osobe to bi radili roditelji, izjasnio u ovlaštenom matičnom uredu da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda (Srbin, Hrvat ili Bošnjak), da li se izjašnjava kao pripadnik neke nacionalne manjine ili pripada grupi Ostalih.

Ti podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, ili u matičnu knjigu državljana BiH ili na ličnu kartu ili na svaki dokument po želji pojedinca.

Ukoliko se građanin ne želi izjasniti nikako, matičar je dužan upisati takvo opredjeljenje, pa bi onda u gore navedenim dokumentima pisalo da se niste htjeli izjasniti kojem konstitutivnom narodu pripadate ili grupi Ostalih.

 

Tineke Strik: To nije u skladu sa EU

 

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik oštro je osudila HDZ-ov prijedlog zakon kojim se, između ostalog, predviđa upisivanje nacionalnosti građana u lične karte.

Šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta naše zemlje Nikola Lovrinović prije dva dana u proceduru je uputio prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima. Zakon je upućen po hitnom postupku, što znači da nema javne rasprave te da se HDZ-u očito žuri da ovaj zakon progura.

Strik je jasno kazala da su riješenje iznesena u ovom prijedlogu neprihvatljiva.

-Ovaj izuzetno zabrinjavajući prijedlog pokazuje pravu namjeru HDZ-a za budućnost BiH, a to je zemlja u kojoj vlada segregacija i u kojoj vaša etnička pripadnost određuje vaša prava. Ova vrsta zakona ni na koji način nije u skladu s ugovorima ili vrijednostima Evropske unije”, objavila je Strik na Twitteru.