Ambasadori prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine i zdravog načina življenja okupljeni oko zajedničke ideje u Središnjoj Bosni ove godine pokrenuli su jedan značajan projekt.

 

To je projekt aktivne promocije parka prirode Vlašić, zaštite netaknute prirode, promocije kulture, ekologije i sporta.  Grupa mladih osoba među kojima su učenik, student, socijalna radnica, menadžerica zdravstvene zaštite, pripadnik specijalne policije, planinarski vodič, marketing stručnjakinja, međunarodna PR stručnjakinja, umjetnik, glumac, i direktor Turističke zajednice SBK  odgovorni su za nastanak jedne veoma ozbiljne priče a to je Vlašić Outdoor.

Kao individue prošli su brojne gradske utrke, trailove, OCR utrke, biciklistička natjecanja, osvojili su medalje, postolja a što je najbitnije sa svih tih utrka nose neprocjenjivo iskustvo u sebi.

Oni su tim koji brane jedinstveni prirodni ambijent, prenose pozitivne poruke i pozivaju pojedince i mase, kako bi uvidjeli ljepotu ovog tako i drugih prirodnih bisera diljem naše Bosne i Hercegovine.

Priroda, sport, kultura i entuzijazam mladih osoba su jedino oružje koje suvremena Bosna i Hercegovina treba
Organizirali vrhunski događaj na Vlašiću

 

Vlašić planina je površinom najveća planina u BiH a prostire se na oko 650 kvadratnih kilometara na sedam  Općina (Travnik, Jajce, Dobretići, Kneževo, Kotor Varoš, Teslić i Zenica).

Naša veličanstvena planina je idealno geografsko područje za razvoj brdskog turizma i cikloturizma, a sadržaj na 1. Vlašić Outdooru, koji je održan početkom kolovoza ove godine, upotpunili su i sa trail utrkama na stazama različitih dužina.

This slideshow requires JavaScript.

– Svjesni toga da već svaki grad organizira svoju Utrku, Peticu, Noćnu utrku, Utrku za zdravlje. Mi smo željeli otići dalje. Mnogo dalje, odnosno više. Visoko na 1.450 m nadmorske visine. Željeli smo ponuditi našim trkačima i biciklistima čisti kisik, netaknutu prirodu, beskrajna polja, brda, nezaboravne vidikovce, i vrijedne uspomene. Pružili smo im mogućnost da pobjede sebe, da pomjere svoje granice. Brojni prijavljeni natjecatelji su upravo tome i svjedočili. Vlašić im je pružio nezaboravno iskustvo i pobjedu.

Prva godina organizacije nam  je dozvolila i neke sitne propuste, no za sljedeći Vlašić Outdoor već pomjeramo i svoje organizacione granice, vraćamo postavke na početak, u prirodu. Samo čovjek i priroda. Prijavit će se samo hrabri i oni željni novih avantura. Životnih avantura i pobjeda.

Cijela priča o trčanju u Središnjoj Bosni je potekla od mlade i perspektivne socijalne radnice Renate Ignjić, koja je u pravom trenutku prepoznala potrebu svoje zajednice te je kroz organizaciju u kojoj je tada radila pokrenula Travničku utrku, izvela trkače na ulicu, te pokrenula veoma bitan kotač u društvu. Vremenom je uvidjela da naš Travnik i naš Vlašić nude mnogo više.

Objeručke je prihvatila novi izazov, želeći pokazati onu skrivenu ljepotu prirode oko nas, dokazujući  da je priroda ono čemu svi težimo i čemu se vraćamo, daleko od gradskog asfalta. Zajedno s timom organizatora, volontera, prijatelja i pokrovitelja postavlja nove ciljeve kroz planiranje 2. Vlašić Outdoora. –

A nama preostaje samo da vas pozovemo, da se vratite prirodi, da se vratite Vlašiću, da se  uzdignete visoko u nove pobjede na sljedećem Vlašić Outdooru.

 

(Danijela Lovrić/foto:Vlašić Outdoor)

Priroda, sport, kultura i entuzijazam mladih osoba su jedino oružje koje suvremena Bosna i Hercegovina treba