Večeras  je ispred JU Gradska Biblioteka u Travniku upriličena promocija romona „Bogovo roblje“ akademika Enesa Karića. O romanu su govorili promotori doc. dr. Dženan Kos, dr. sc. Ahmed Adilović, te Ismet Velagić. Moderator promocije bio je doc. dr. Nermin Šušić.

 

Organizatori ove posebne promocije bili su: JU Gradska biblioteka Travnik, Elči Ibrahim-pašina medresa i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Travnik uz tehničku podršku Ju Centar za kulturu općione Travnik.

S književnog aspekta, o djelu i njegovoj strukturi, prostorima u djelu i naraciji govorio je dr. sc. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik.

-Naracija romana se dešava na dva prostora: prostor radnje u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu i onaj drugi intimni u autoru. –  istakno  je dr. sc Dženan Kos.

Ta dva prostora naracije romana su isprepleteni i daju sliku priče dječaka koji iz sela Višnjevo kod Travnika sa četrnaest godina odlazi u Sarajevo u potrazi za znanjem. U Travnik se vraća poslije izučenih škola i dolazi u Lutvinu kahvu, zajednički prostor Andrića iz “Travničke hronike” i Karića iz “Bogovog roblja.

Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović, kao jedan od promotora naglasio je vrijednost stvaralaštva akademika Enesa Karića i dao sliku prošlog vremena o tome kako se odnosilo prema medresama kao školama.

-U prošlom sistemu medrese su bile u neravnopravnom položaju u odnosu na druge škole, pa tako i islamski fakulteti, čije se diplome nisu vrednovale, a obrazovani mladi ljudi pri zapošljavanju označavani su kao NK radnici u radničkim knjižicama.  – naglasio je muftija Adilović.

O liku i djelu pisca je govorio profesor i direktor Izdavačke kuće “Tugra” Ismet Veladžić.

Profesor Veladžić prisutnima je govorio o prvom upoznavanju sa akademikom Karićem davne 1977. godine, kada je kao učenik Gazi Husrev-begove medrese bio urednik Školskog lista “Zemzem”, te je htio objaviti tekst u tadašnjem “Preporodu” gdje je Veladžić bio urednik.

Svojom prvom napisanom i objavljenom pričom Karić je prepoznat kao vanserijski talenat, te je nakon završetka medrese, koja je tada trajala pet godina upisao dva fakulteta: Fakultet islamskih nauka i Fakultet političkih nauka, dva fakulteta različitih svjetonazora i oba završio u roku.

Na samom kraju, obratio se i autor romana “Bogovo roblje”, akademik Enes Karić.

This slideshow requires JavaScript.

Akademik Karić govorio je o iskušenjima sa kojima se susreo kroz svoje školovanje u Medresi, ali i posebnoj ljubavi koju osjeća prema njoj. Istakao je da, kada bio mogao, najljepšu knjigu bi napisao i poklonio je medresi.

Govorio je i o znanju i mudrosti kojima su ga učili profesori:

-Sve oko nas prolazno je, ali sve ono što je u ljudskoj prirodi je trajno, a tome vas uči medresa.” – kazao je akademik Karić.

On  nije htio da daje teorije koje se trebaju u životu naučiti, već je te teorije pretvorio u priču koja se pamti i ne zaboravlja. Napisanu, a preživljenu priču pisac je ponudio u romanu “Bogovo roblje”.

Bila je ovo posebna noć u Travniku, posebna promocija koja će sigurno dugo biti urezana u sjećanje svima koji su joj prisustvovali.

Promovisan roman “Bogovo roblje” akademika Enesa Karića