Danas je u Travniku održana konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona  na kojoj su zastupnicima uručena Uvjerenja o dodjeli mandata.

 

Mandate su uručili članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, te Ahmet Šantić i Željko Bakalar, članovi, a primilo ih ukupno 30 novoizabranih zastupnika.

Osnovana su i privremena skupštinska radna tijela – komisija  za izbor i imenovanje i administrativna komisija. Nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za četvrtak, 1. decembar 2022. godine u 13 sati.

This slideshow requires JavaScript.

Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Srednjobosanskog kantona bira se osam delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući dva iz bošnjačkog, četiri iz hrvatskog, jednog iz srpskog naroda i jednog iz ostalih. U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 2. decembra.