Danas, 22.11.2022.godine održana je svečana konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona. Na ovoj sjednici izabrani zastupnici u Skupštini preuzeli su svoje mandate.

 

Ovim putem želimo čestitati svim izabranim zastupnicima na dobijenim mandatima, u nadi  da će stanovnicima ovog Kantona kad tad svanuti dan. Ono što se desilo danas na Skupštini SBK od prvih poslijeratnih izbora se nikad nije desilo. Formirane su 2 privremen komisije s ciljem da se krene u konsituisanje rukovodstva Skupštine, ali i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. I tu su danas počeli i završili svi demokratski procesi.

Sva vlast se i dalje parča isključivo između vladajuće SDA i HDZ, bez bilo kakvog učešća opozicije. Bez obzira na kršenje zakona, Ustava i Poslovnika o radu Skupštine, vladajuća većina imenovala je isključivo svoje ljude u ova tijela, valjda iz straha da im mjesta u Domu naroda Parlamenta FBiH ne „pobjegnu“ kako se to dešavalo u nekim drugim kantonima. Ovakav izbor gotovo da garantuje i da možemo očekivati nove izborne prevare i manipulacije od strane SDA i HDZ u našem Kantonu i krađu volje građana u ime zadržavanja dobro poljuljane vlasti na nivou Federacije BiH i na državnom nivou. Očigledno je da je SDA u panici i da će, kako stvari stoje, vrlo vjerovatno, proljeće dočekati na vlasti samo u kantonu sa najnižim prosjekom plata u Federaciji BiH, sa najpodjeljenijim školstvom, sa uništenom namjenskom industrijom, najvećim brojem mladih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, ali i s najviše korupcije, nepotizma i nezakonitih konkursa i tendera koji su provedeni u bilo kom od kantona u Federaciji BiH.

Znamo da će se građanima to sve pokušati prikazati kao borba za nacionalne interese vlastitih naroda, ali je činjenica da niko osim pojedinaca na vlasti i njihovih užih porodica, od ove i ovakve vlasti nema bilo kakve koristi. Šta više, u posljednje vrijeme sve su nam češće posjete stranih ambasadora, koji dolaze da se zahvale Premijeru i općinskim načelnicima na vrijednim i obrazovanim ljudima koji bježe iz našeg Kantona i svoj posao nalaze u zemljama Zapadne Evrope. Bitno je samo da ne puca i da su naši na vlasti!

Ovim putem pozivamo svu demokratsku javnost Bosne i Hercegovine, medije, članove CIK-a da dođu  na nastavak ove konstituirajuće sjednice i svojim prisustvom ne dozvole zloupotrebu glasova zastupnika Skupštine SBK za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

 

 

KO SDP BiH SBK/KSB

Služba za odnose s javnošću