Danas je u zgradi Vlade SBK u Travniku održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) koje su predvodili predsjednici kantonalnog odbora Asim Mekić i Radoje Vidović.

 

 

Glavna tema sastanka bila je formiranje nove Vlade Srednjobosanskog kantona i dogovor o načelima djelovanja u ovom mandatnom razdoblju.

– Idemo u formiranje Vlade našeg kantona – to će biti SDA i HDZ. – kazao je Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK-a.

Nakon brojnih formalnih i neformalnih sastanaka koji su održani tokom proteklih nekoliko mjeseci, današnji sastanak rezultirao je postizanjem dogovora o parlamentarnoj većini u Skupštini SBK, koja će potvrditi sastav nove Vlade SBK.

-Dogovoreni su i resori koji će ostati isti kao i u prethodnom mandatu. SDA će predložiti Tahira Lendu kao mandatara za sastav nove Vlade SBK. Imena kandidata za ministre bit će poznata nakon sjednica kantonalnog odbora ovih dviju stranaka. Nakon toga, sazvat će se sjednica Skupštine SBK na kojoj će nova Vlada biti potvrđena. – saopćili su iz Županijskog odbora HDZ BiH Središnja Bosna.

Kod HDZ-a BiH najvjerojatnije neće biti promijene sastava ministara, a kod SDA – sigurne su samo premijerska i pozicija ministra prostornog uređenja.