Sudeći po  podacima koje je hronika.ba dobila od  Uprave za indirektno oporezivanje  lista najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika u 2023 –oj godini  pretrpjela je  dramatične promjene u odnosu na godinu ranije.

 

Lider na listi izvoznika  u 2022-oj , Aluminij industrija d.o.o Mostar, prošlu je godinu završio na  sedmom mjestu, dok se na lidersku poziciju nakon jednogodišnjeg prekida  vratio zenički ArcelorMittal d.o.o. Među  deset najvećih izvoznika u godini koju smo ispratili nema firmi koje su godinu ranije zauzimale tri posljednja mjesta i to firme Feal d.o.o za preradu aluminija iz Širokog Brijega, Natron –Hayat d.o.o. za proizvodnju celuloze, papira  papirnih proizvoda i proizvoda od drveta  iz Maglaja, te R-S Silicon d.o.o Mrkonjić Grad.

Umjesto njih na listi deset najvećih uvoznika našli su se  EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.  iz  Stanara, Miviko d.o.o. iz Posušja, te  Bimal d.d. za proizvodnju ulja  iz Brčko Distrikta.

Izvoz iz BiH u 2023. godini: Ko bi gori sad je doli!

I na listi najvećih uvoznika došlo je do promjena,pa je tako za razliku od 2022. godine , kada je na prvom mjestu bila Holdina d.o.o. njeno mjesto u 2023-oj  zauzeo  lukavački Global  Ispat koksna industrija d.o.o.

Zanimljivo da među  najvećim  uvoznicima  u 2023-oj, za razliku od godine ranije nema Petrol BH OiL Company d.o.o. Sarajevo, G-Petrol  BH d.o.o. Sarajevo, te Hifa –OIL d.o.o. Tešanj – Bukve. Umjesto njih tu su Hecegovinalijek d.o.o Mostar, Porsche BH d.o.o.  Sarajevo i Violeta d.o.o. iz Gruda

Prošla je godina,posebno teška  bila za  R-S Silicon d.o.o  iz Mrkonjić Grada,jer je ova  firma u potpunosti ugasila proizvodnju Si metala u proizvodnoj jedinici u Jajcu,zbog čega je više od stotinu radnika uz isplaćene otpremnine,završilo na birou za zapošljavanje .

N.R.