Prigodnim obraćanjima na svečanom satu  i podjelom indeksa obilježen je početak akademske 2017/2018. godine na Edukacijskom i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Naglašavajući da je iza Univerziteta u Travniku jedna decenija uspješnog rada, dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta je kazao:

-Prošli smo težak i trnovit put. Mi smo prvi Univerzitet u BiH koji predvodi jedan evroopski projekat. Nosioci smo još nekoliko evropskih projekata. Prepoznatljivi smo po spoju teorije i prakse. Upravo ovdje planiramo i izgradnju i otvaranje obdaništa, osnovne i srednje škole, što će osigurati praktičnu nastavu za naše studente Edukacijskog fakulteta. – kazao je Selimović.

On je nagalasio je kako je Univerzitet u Travniku akreditovana visokoškolska ustanova sa najvišim ocjenama.

Bruoceše su pozdravili i dekani dva fakulteta prof. dr. Hrustem Smailhodžić i prof. dr. Hazim Selimović, te doc. dr. Amra Tuzović koja predvodi Ured za osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Travniku.

Docentica Tuzović posebno je istaknula model koji je svojstven za Edukacijski i Fakultet za tehničke studije, a to je “teorija,obuka, praksa” (TOP – model).

Studente su na kraju pozdravili pojedini profesori, a nakon toga je uslijedila podjela indeksa.