Danas je, u prostorijama Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine, upriličena posjeta zastupnika u Parlamentu F BiH, s područja Srednjobosanskog kantona : Nijaza Heleza, Siniše Dukića, te  zastupnika u Skupštini SBK/KSB – Senada Selimovića i Edina Gekića, ministru Nerinu Dizdaru.

Ovo je bila prilika da se razgovara o potrebama i projektima u povratničkim dijelovima Srednjobosanskog kantona u 2024.godini, a posebno je istaknuto da je u 2023.godini, ovo Ministarstvo, na čelu s ministrom Dizdarom, realizovalo značajne projekte posebno kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, te podrška održivom povratku.

– Srednjobosanski kanton je najnerazvijeniji kanton u Federaciji i dijelom zato što je veliki dio stanovništva bio prinuđen da napusti svoje domove u periodu 1992-95.godina. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je prepoznalo ovaj kanton kao jedan od prioriteta i veliki broj projekta planiramo relizovati u narednom periodu na ovom području u skladu sa stvarnim potrebama povratnika. – poručio je ministar Dizdar.

Ministar Dizdar prepoznaje stvarne potrebe građana i to su građani osjetili u prethodnom periodu, rekao zastupnik Helez, te dodao:

– Ono što nas raduje su novi projekti koje smo dogovorili za 2024.godinu na području Srednjobosanskog kantona, koji se odnose na sve sfere života – od infrastrukture i obrazovanja, pa do privrede i poljoprivrede, o čemu će građani biti vrlo brzo informisani. – najavio je Nijaz Helez, zastupnik u Parlamentu FBiH.