Danas je u Turbetu kod Travnika održan tradicionalni sajam koji se svake godine održava na Đurđevdan. Na stotine vozila bilo je parkirano na improvizovanim parking prosotrima na obližnjim livada i avlijama, a hiljade postjetilca stiglo sa raznih strana kako bi pazarili ili jednostavno pojeli porciju pećenja ili ćevapa. Ljubitelji slatkiša mogli su kupiti halvu i razne druge slastice

Na ponudi je bilo svega od igračaka za djecu, preko opreme  za poljoprivredu, pa do lovačke opreme. Bilo je tradicionalnih zanatlija koji su prodavali opremu konje i drugu stoku. Vašar je vrijeme kada se mogu kupiti zanatske rukotvorine kao što je oprema za konje, ali i kace u kojima se čuva tradicionalni Travnički sir.

06

 

Kako je obilježavanje Đurđevdana vezano uz pećenu janjetinu posjetiocu su imali bogatu ponudu. Na destine štandova sa pećenom janjetinom i neiszostavni  šator gdje se ovaj specijalitet mogao probati uz muziku. Naravno bile su i pjevaljke.

Trgovina stokom i cjenkanje čini se da su zaokupili najveću pažnju posjetilaca Vašara u Turbetu. Više hiljada komada ovaca, ali krupne stoke juče je bilo na prodaju, a prodavala se perad.