Brošura “Trebate znati ko su oni bili”  autorice Gordane Frimel promovirana je večeras u Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Brošura u izdanju udruženja “Česka beseda” Sarajevo daje zanimljive informacije o poznatim Česima koji su ostavili svoj trag u Sarajevu. Ovo izdanje dio je projekta “Češke niti u bosanskom ćilimu” koji je finansiralo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

– Brošura je mali istraživački rad iz kojeg možete saznati ponešto o životu i radu nekih od čeških doseljenika i njihovih potomaka, koji su utisnuli dubok pečat u srcu nas, čeških sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini. Oni su svojim djelovanjem isto tako ostavili i neizbrisiv trag u bh prijestolnici jer su nerijetka bili pioniri u nekoj profesiji ili zanatu i svojim znanjem i vještinama stvarali povijest našeg grada, bez obzira da li su u njemu živjeli kratak vremenski period, dugi niz godina ili sve do svoje smrti – kazala je autorica Frimel.

Brošura se sastoji od 19 tekstova u kojima se govori o 18 muškaraca i jednoj ženi. Među njima su češki arhitekti Karel Paržik i Josef Pospišil, muzejski radnici František Fiala i Vaclav Radmisky koji su radili u Zemaljskom muzeju, fotografi František Topič I Karel Bayerm…

– Posebno je zanimljiva Anna Bayerova koja je bila prva zvanična liječnica u Bosni I Hercegovini, a poznata je i kao heroina češkog feminizma. Tu je i čuveni češki apotekar Eduard Pleyel koji je imao apoteku u Rudolfovoj ulici u u Sarajevu, sadašnjoj Štrosmajerovoj – kazala je Frimel.

This slideshow requires JavaScript.

U brošuri su predstavljeni i češki muzičari Julius Fučik i František Matejovsky, slikari Ferdinand Velc i Ludvik Kuba, publicist Jan Lukeš, turtistički radnik Julius Pojman, knjižničar Jaromir Studnička, svećenik František Venhuda, učitelj Vojta Režny i lutkar Adolf Pomezny.

– Mnogi ne znaju da je upravo Čeh bio prvi profesionalni trener jednog nogometnog kluba u Sarajevu. U SAŠK (Sarajevski amaterski športski klub) František Koželuh je stigao 1938. godine, a nije trenirao samo nogometaše već i prve tenisače među kojima su se naročito isticali Česi – objasnila je Frimel.

Vesna Malić, predsjednica “Česke besede” Sarajevo zahvalila se u ime Udruženja svima koji su bili dio ovog projekta koji su podržali njihov rad te najavila novi projekt.

.- Istražujući zajedno sa autoricom Gordanom Frimel shvatila sam da imamo materijala za veće i obimnije djelo od ove brošure, te se nadam da ćemo nastaviti rad na prikupljanju podataka i pripremi za novo izdanje – kazala je Malić.

Promociji su pored brojnih članova Udruženja i gostiju prisustvovali i otpravnik poslova Ambasade Republike Češke u BiH, Josef Zrzavecky te Aleksandar Marković, šef kabineta zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

M.A.