Delegacija iz Travnika, na čelu sa načelnikom Općine, Admirom Hadžiemrićem,   boravila je  od 15. – 18. januara 2017.godine, u Njemačkom gradu Gelsenkirchenu, a na poziv Global Engagement-a. Global Engagement je u Gelsenkirchenu bio damaćin radionice pod nazivom „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“.

-Na radionici su predstavnici Općine Travnik razgovarali sa predstavnicima Lajpciga o zajedničkim projektima koji bi se trebali realizovati i potpisan je Memorandum o razumijevanju koji potvrđuje buduću saradnju u projektu.Potpisivanje Memoranduma je bitan korak na puta ka zajedničkom cilju da se trajno učvrsti saradnja između grada Lajpciga i Općine Travnik. – saopćeno je iz Općine  Travnik.

Cilj radionice je bio da Gradovi i Općine iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije zajedno sa svojim bratimljenim gradovima iz Njemačke razgovaraju o 17 ključnih ciljeva koje UN proglasio najvećim problemima današnjice. Neki od tih problema su : rodna neravnopravnost, zagađenja okoline, velika razlika između bogatih i siromašnih, nečista voda i loši sanitarni uslovi.

Global Engagement je organizacija iz Njemačke koja se , između ostalog, bavi finansiranjem lokalnih samouprava i organizuje razne projekte i radionice sa ciljem što boljeg razvoja jedinica lokalnih samouprava.

U delegaciji su još, pored Hadžiemrića, bili Azem Ejubović , direktor Ureda Društva za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig – Travnik i  Faris Hafizadić ispred Općine Travnik.