Dok stanovnici Bugojna ali i cijele Bosne i Hercegovine, užasnuti informacijom o jutrošnjem pronalasku beživotnog tijela bebe u kontejneru u lici Sultan Ahmedova u kojem se odlaže komunalni otpad ,čekaju zvanične informacije a pripadnici PU Bugojno provode istragu nastojeći rasvjetliti motive, te pronaći i identificirati majku ostavljene bebe, podsjećamo na dva uznemirjuća slučaja pronalaska beba u ovom gradu od kojih jedan još nikada nije rasvjetljen.

Skoro će punih 14 godina kako je u bugojanskom naselju Jaklić u neposrednoj blizini stadiona NK Iskra u kartonskoj kutiji obavijenoj crnom špagom i trakom za noenje,pronađeno živo žensko novorođenče, za koje će se kasnije utvrditi da je staro tri dana. Njen plač čuo je slučajni prolaznik koji je obavjestio policiju, dijete je nakon pregleda u bigojanskom Domu zdravlja upućeno na Pedijatrijski odjel Travničke bolnice.

Šesti dan od pronalaska novorođenčeta, inspektori su priveli dvadesetdevetogodišnjakinju, nastanjenu u naselju Jaklić, koja je tokom istrage viđana u šetnji u naselju, a za koju će se uz pronađene materijalne dokaze i njeno priznanje utvrditi da je ona majka ostavljene bebe.

Nažalost za razliku od ovog slčaja, beba pronađena u koritu rijeke Vrbas u septembru 2021 godine, nije imala šansu da preživi. Naime, ribolovac Salih Babić pecajući na Vrbasu, u samoj blizini obale pronašao je novorođenče bez odjeće, koje je kako će potvrditi obdukcija umrlo od posljedica utapanja, što znači da je u vodu bačeno živo. Pokrenuta je opsežna istraga koja je proširena i na susjedne općine, ali ni do danas nije otkrivena majka djeteta. Sumnja se da je dijete rođeno negdje drugo, a potom bačeno u korito Vrbasa u Bugojno.

Novih informacija iz Bugojna još nema, kaže iza 18h za portal Hronika.ba Hasan Hodžić, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Nađa Ridžić