Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje sa zapada uvjetovat će obilnije padavine u cijeloj zemlji. Jake padavine od poslijepodnevnh sati i u noći na subotu. Krajem dana će doći do pada temperature zraka i kiša će u noći na subotu preći u snijeg ili susnježicu u većem dijelu zemlje, osim na jugu. U većem dijelu Bosne očekuje se između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Vjetar umjerene jačine s jakim udarima južnog i jugozapadnog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17°C.

Podsjećamo, FHMZ je izdao narandžasto upozorenje za područje cijele BiH zbog obilnih padavina za period od 24. februara od 15 sati do 25. februara do šest sati.

Očekivana količina padavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne je od 30 do 70 litara po metru kvadratnom. U većem dijelu Bosne se očekuje od 20 do 50 litara po metru kvadratnom. U noći s petka 24. na subotu 25. februara, padom temperature zraka kiša će prelaziti u snijeg ili susnježicu u većem dijelu zemlje, osim na jugu.

Prolazak ciklone iznad Bosne i Hercegovine, praćen povećanom naoblakom i padavinama, negativno će danas djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije. Preporučljivo je reducirati kretanje i umanjiti aktivnosti.

Učesnicima u saobraćaju sugeriše se opreznija vožnja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.