Kiseljačke mažoretkinje nastaju kao sekcija HKD „Napredak“, podružnica Kiseljak 2000. godine. Osam godina nakon, djevojke se registriraju kao Udruga – što su i danas. Dio Saveza mažoretkinja Federacije BIH su.

Trenutno kiseljačke mažoretkinje broje pet  timova, odnosno 90 članica. Nastupaju na brojnim kulturno – sportskim događajima,  te su često dijelom protokola dočeka važnijih delagacija na području Općine.

Djevnojke su nastupale u  Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj, Rumunjskoj i mnogim zemljama regije. Kažu kako ih , gdje god se pojave, dočekaju s oduševljenjem.

„Ljudi nas jako dobro prihvaćaju. Nikada nismo imali neugodnih situacija.  Problem je što većina smatra da je lako biti mažoretkinja.  Mažoret ples nije priznat kao sport, iako to jesmo po svim propozicijama. U treninge jednako ulažemo kao i bilo koji drugi sportaši“,  priča Valerija Vidović, voditeljica kiseljačkih mažoretkinja.

Valerija je dio ekipe punih 17 godina.  A kao voditeljica radi posljenje tri godine.

Osim što je voditeljica mažoretkinja, Valerija radi u školi kao profesorica.

„Treninzi mi oduzimaju jako puno vremena, stoga  privatni život dosta trpi“, nastavlja.

Udruga mažoretkinja članicama je druga obitelj. Članice su jedna drugoj  potpora u svim životnim situacijama.

„Imamo prekrasna prijateljstva, čak  i izvan granica BiH. Vjerujem da se mladi trebaju baviti sportom, ma koji to bio. Sport znači zdravlje, znači ljubav.  U sportu ništa nije nemoguće“, zaključuje.

Kiseljak je uskoro domaćin  državnog natjecanja za mažoretkinje. Ugostiti će ekipe iz 12 gradova. Prvi put u povijesti mažoret plesa održati će se natjecanje za djevojčice od 3 do 8 godina pod nazivom „Prvi korak“ . Prvenstvo traje jedan dan.

„Od nedavno sam trenerica najmlađih i najslađih – mrvica naše udruge. Po svojoj želji dobila sam najmlađu djecu s kojom uspješno pripremam koreografiju njihovo prvo natjecanje; ono na ovogodišnjem državnom prvenstvu u Kiseljaku“ kazala je Iva Kvasina, voditeljica najmlađeg tima mažoretkinja.

„Ugostiti ćemo više od 1.000 mažoretkinja. Iskreno se  nadamo da ćemo biti dobri domaćini“, uzbuđena je Valerija.

(J.B.)